Dug Srbije 23,3 milijarde evra

Bez autora
May 31 2010

Ukupan spoljni dug Srbije, prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, iznosi 23,3 milijarde evra, što nas i dalje ne svrstava u visoko zadužene zemlje. Njegovo učešće u bruto društvenom proizvodu dostiglo je 76,2 odsto, što je povećanje od 1,2 odsto u odnosu na kraj prošle godine.Ukupno korišćenje stranih kredita u prva tri meseca ove godine bilo je veće od ukupnih otplata glavnice i kamate za 300 miliona evra. U ovom periodu nove dugoročne zajmove sklapao je samo privatni sektor, i to za 800 miliona evra, od čega se 600 miliona evra odnosi na banke.

Dug Srbije 23,3 milijarde evraUkupan spoljni dug Srbije, prema poslednjim podacima Narodne banke Srbije, iznosi 23,3 milijarde evra, što nas i dalje ne svrstava u visoko zadužene zemlje.

Njegovo učešće u bruto društvenom proizvodu dostiglo je 76,2 odsto, što je povećanje od 1,2 odsto u odnosu na kraj prošle godine.

Ukupno korišćenje stranih kredita u prva tri meseca ove godine bilo je veće od ukupnih otplata glavnice i kamate za 300 miliona evra. U ovom periodu nove dugoročne zajmove sklapao je samo privatni sektor, i to za 800 miliona evra, od čega se 600 miliona evra odnosi na banke.

- Struktura spoljnog duga po ročnosti neznatno je pogoršana u odnosu na kraj prošle godine - kažu u NBS.

- Kratkoročno zaduženje u prva tri meseca ove godine iznosilo je 9,4 odsto ukupnih obaveza prema inostranstvu, u odnosu na 10 odsto koliko je iznosio na kraju prethodne godine. Pokazatelji spoljne zaduženosti još su ispod nivoa visoke zaduženosti. Odnos spoljnog duga i izvoza robe i usluga uvećanog za inostrane doznake, u prvom tromesečju je povećan za 2,4 odsto i iznosi 196,7 odsto.

Spoljni dug javnog sektora, odnosno države, na kraju marta ove godine iznosio je 7,6 milijardi evra i u odnosu na prošlu godinu povećan je za 4,8 odsto. Tokom prva tri meseca ove godine iskorišćen je 230,1 milion evra inostranih kredita. Istovremeno, glavnica je otplaćena u iznosu od 66,6 miliona evra, a za kamate je dato 60,5 miliona evra.

- Spoljni dug privatnog sektora na kraju marta bio je 15,7 milijardi evra, od čega učešće banaka čini 31,6 odsto, a preduzeća 68,4 odsto - ističu u NBS.

- Obaveze banaka povećane su za 300 miliona evra, dok je spoljni dug preduzeća smanjen za 100 miliona evra. Banke su iskoristile 600 miliona dugoročnih kredita.

Javni dug

- Srbija još nije u situaciji da njena zaduženost preraste u makroekonomski problem - naglašavaju u Narodnoj banci Srbije.

- Ipak, s obzirom na i dalje brz tempo zaduživanja, u narednom periodu treba voditi računa kako o nivou zaduženosti, tako i o svrsi zaduživanja, odnosno mogućnosti da se preuzete obaveze uredno izmiruju.

Javni dug Srbije na kraju marta ove godine iznosio je 10,2 milijarde evra. Najveći deo obaveza izražen je u evrima, dok je u dinarima samo 12,9 odsto duga.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik